Letih, lesu dan lemau


Hari ni nak mengimbau kenangan semasa mula-mula bekerja di Kuala Lumpur.

Disebabkan saya duduk jauh dari KL, so saya bergerak keluar dari rumah sesudah solat subuh. Bila gerak awal, perjalanan agak lancar di highway dan jalan di KL.

Sampai di ofis pun agak awal, 7.45am. So sempat la saya bersarapan sambil membaca suratkhabar di cafe ofis.

Lepas tu masuk bekerja di ofis yang sangat sejuk umpama duduk dalam control room. Memang sukar untuk menyesuaikan diri dalam persekitaran begitu. Dulu semasa bekerja di ofis lama, saya sendiri yang boleh set temperature air-cond, tetapi di ofis baru ni, tak boleh nak buat apa lah kan, centralized air-cond.

Lepas tu mulalah rasa nak demam, ditambah pula selsema dan batuk. Memang rasa tak selesa. Tak berani nak MC sebab masih dalam probation period.

Kalau nak tahu, process engineering department adalah kawasan yang paling sunyi. Walaupun kebanyakan process engineer adalah perempuan dan biasanya perempuan lebih banyak mulut, tetapi di department ni, kami memang tak banyak mulut. Entah lah, agaknya process engineer memang seorang yang introvert. Tak banyak cakap dan pemalu.

Mujur workstation saya berdekatan dengan pintu keluar ke toilet,  so bila batuk, rasa nak clearkan segala yang tersumbat di hidung, cepat-cepat lari keluar. Nanti satu department boleh dengar batuk saya. Takut mengganggu konsentrasi kawan-kawan yang sedang buat kerja.

Rasa sangat fragile masa awal-awal kerja hari tu. Rasa penat melampau pun ada. Yelah kita keluar sebelum matahari terbit, sampai rumah matahari pun dah nak tenggelam (senja). Drive 100km ulang alik setiap hari. Drive bukan sekadar tekan minyak dan brek aje, penumpuan di jalanraya tu yang meletihkan, tambahan pula kereta banyak di highway memerlukan kita kena sentiasa alert.

Sebab tu lah saya perlukan Vitalea, multivitamin yang mengandungi 28 jenis vitamin sebagai immune protector dan energy booster. Tak nak dah demam-demam ni, once demam rasa teruk sangat. Dengan badan mengigilnya, hidung berair, hilang selera makan, senang cerita hilang nikmat dunia.

Terasa perbezaan bila ambil Vitalea ni. Tipulah kalau tak rasa penat bekerja, tetapi takdelah penat yang melampau. Takdelah balik kerja terus terlepek. Masih ada tenaga untuk uruskan rumah selepas pulang bekerja.

Saya memang faham sangat keletihan yang dialami oleh sesiapa yang bekerja di KL. Tambahan pula mereka yang berulang alik naik tren. Bersesak-sesak, tren lewat dari jadual dan sebagainya. Itu semuanya meletihkan. Bila badan letih dan tak sempat nak recover, itu salah satu punca demam.

vitalea shaklee

Saya sangat recommend Vitalea untuk mereka yang sentiasa rasa letih, tidak bertenaga dan rasa lesu lemau sepanjang hari.

Bukannya ambil hari ni, terus hilang letih, lemau lesu tu. Kenalah konsisten ambil baru terasa perubahannya. Saya dah rasa #shakleeEffect Vitalea ni , sebab tu saya betul-betul nak share kebaikannya kepada anda semua.

Ok, nanti wasap saya 0199873721 untuk order ye 👌

Salam sayang,

signature

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge