Soya bahaya ke? 1


Saya tak ambil pusing pun pasal cerita-cerita negatif mengenai soya ESP. Saya tahu apa yang saya ambil dan saya dah rasai kesan menakjubkan ESP ni. Cerita-cerita negatif ni alah..berapa kerat sangat pun dan ianya disebarkan oleh mereka yang TIDAK MENGAMBIL ESP pun. In fact kacang soya non GMO pun tak tahu apa.

 

Jadi pengguna bijak dengan mendapatkan maklumat yang betul. Shaklee telah berada di Malaysia lebih dari 50 tahun dan jika benar ianya berbahaya, dah lama Shaklee ‘bungkus’. Takkan ada pengedar yang boleh menjual beratus-ratus tong ESP dalam masa sebulan terutama semasa bulan promosi.

 

Apa yang saya dan pengedar lain buat ialah abaikan cerita negatif kerana ramai lagi yang perlukan ESP untuk kawal gastrik, kawal berat badan, untuk menyusukan anak, untuk cantik jelita, untuk sihat dan bermacam lagi. Bila kita bantu / memudahkan hidup orang lain, automatik hidup kita akan lebih senang.

 

Mari saya share jawapan dari pihak Shaklee sendiri mengenai soalan-soalan yang sering diajukan mengenai soya. Jawapan pihak Shaklee dalam Bahasa Inggeris dan saya cuba terjemahkan ke dalam Bahasa Melayu tetapi terjemahan dalam Bahasa Melayu ini sekadar panduan dan tidak boleh digunapakai, ok!

********************************************************

 

1. Does taking soy cause thyroid problems?
In long term studies, up to 3 years, no effect was found in the thyroid functions of subjects who consumed copious amounts of soy [ref.2]. However, to avoid possible interference with the medications’ absorption, people who take synthetic thyroid hormone medication should avoid taking soy foods concurrently.

(Dalam kajian jangka masa panjang sehingga 3 tahun, tiada kesan ke atas fungsi tiriod dilihat ke atas subject yang mengambil soya [ref.2]. Walaubagaimana pun, untuk mengelakkan gangguan ke atas penyerapan ubatan yang mungkin berlaku, mereka yang mengambil ubatan tiriod sintetik seharusnya mengelakkan mengambil makanan yang berasaskan soya. )

 

2. Does taking soy make men more feminine?
Soy has no effect on estrogen levels in men and it most certainly does not “feminize” men [ref.1]

(Soya tidak memberi kesan ke atas paras estrogen di kalangan lelaki dan sudah tentu tidak mem’perempuan’kan lelaki [ref.1])

 

3. Are most people allergic to soy?
Soy allergies are not that common [ref.1]

(Allergi kepada soya bukan sesuatu yang biasa [ref.1])

 

4. Does taking soy cause breast cancer?
Soy actually helps reduce breast cancer recurrence and improves survival [ref.1]

(Sebenarnya soya membantu mengurangkan kanser payu dara terjadi semula dan meningkatkan kemandirian [ref.1])

 

References:
1. Center for Nutrition Research, 13-680 (New 1/14), 2014.
2. Bitto A, Polito F, Atteritano M, Altavilla D, Mazzaferro S, Marini H, Adamo EB, D’Anna R, Granese R, et al. Genistein aglycone does not affect thyroid function:results from a three-year, randomized, double-blind, placebo-controlled trial. J.Clin. Endocrinol. Metab. 2010, 95, 3067-72.

 

***********************************************************

 

Memang cara Shaklee untuk jawab persoalan dengan mengemukakan jawapan berdasarkan kajian. Bukan main suka je claim itu ini. Shaklee memang ada pasukan penyelidik malah Innovation Centre sendiri. Sebab tu saya yakin dengan produk Shaklee. Sentiasa selamat, sentiasa berkesan

 

 

ORDER SHAKLEE?

CALL NURUL 0100983721

COD SAUJANA UTAMA, PUNCAK ALAM, PUNCAK PERDANA

 

 

Salam sayang,

signature


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

One thought on “Soya bahaya ke?